Ptaki – jaki zbierają pokarm?

Czajka pospolita to ptak o charakterze wędrownym, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko prawie całą Europę, ale również rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto podkreślić w tym miejscu również, iż aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej mieszka w takich krajach jak Holandia, Polska, a także (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita szczególnie upodobała sobie zaś wschód, na którym to występuje najliczniej. W wielu wypadkach zobaczyć ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy przesiaduje między innymi w Europie Zachodniej, wyspach zlokalizowanych na wschodnim Atlantyku, bądź też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Pożywienie dla ptaków

Czajkę zwyczajną bez wątpliwości uznać można także za jednego z najbardziej popularnych ptaków błotnych. Kluczową cechą wyglądu zewnętrznego czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a zatem morfologia zarówno samca jak i samicy jest taki sam. Różnica wynika jednak z rosnących z potylicy długich piór, tworzących charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o mniej więcej 2 centymetry.

Warto zwrócić także uwagę na białe kropeczki, którymi pokryte są czarne pióra głowy, szyi i piersi samicy. Czajka pospolita jest osobnikiem, mającym czarno-białym upierzeniem. Ponadto na wierzchu jego ciała można dostrzec zieloną, a na skrzydłach purpurową, poświatę. Ogon czajki zwyczajnej jest w barwie białej, a na jego końcu znajduje się czarna plama, po której to specjaliści bez wątpliwości umieją stwierdzić, że jest to właśnie ten gatunek ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *