Jak hodować ptaki?

Pomimo, że pustułka nie ma żadnych zniewalających rozmiarów, jakie są charakterystyczne dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który upodobała sobie tereny niemalże całego kontynentu europejskiego, aż po wysokie Alpy i wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary.

Swoim zasięgiem występowania ptak ten omija jednak koło podbiegunowe, do którego klimatu, ptak ten nie jest właściwie przystosowany. Bezwzględnie największą liczbę osobników pustułki zwyczajnej zauważa się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania oraz Hiszpania. Pośród tych krajów niekwestionowany prym wiodą Niemcy, na obszarze których występować może aż 60 tysięcy par.

Hodowla ptaków

W obecnej chwili Polska nie należy do ulubionych miejsc zamieszkiwania tego ptaka. Pomimo to, jest to w dalszym ciągu najliczniejszy sokół na terenie całej Polski. Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązową kolorystykę, która kontrastuje się z czarnymi plamami oraz pazurami. Spodnia część ciała ma piękny, kremowy kolor, który jest w charakterystyczny sposób- bardzo gęsto, nakrapiany. Jednakowo u samca jak i samicy występuje długi, szaroniebieski ogon.

U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy otoczona jest dodatkowo szeregiem wąskich, ciemnych prążków. Skrzydła pustułki zaliczyć można do wąskich i długich, o końcach przypominających kształtem ostry sierp. Pustułka to gatunek ptaka, który dożywa co najwyżej piętnaście lat. Długość ciała pustułki wraz z ogonem oraz dziobem znajduje się przeważnie pomiędzy 33 a 37 centymetrem,  z czego sam ogon może sięgać długości nawet 18 centymetrów. Samica pustułki osiąga większą masę ciała, która może być równa nawet 280 gramom. W przypadku samca maksymalna masa ciała sięga o 50 gram mniej niżeli płeć przeciwna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *